Netransparentno

CCI: 'Tajanstven' rad županijskih skupština; najgori u HNŽ, ŽZH i SBŽ

Poseban problem je donošenja proračuna na netransparentan način, uz ignoriranje potrebe za sudjelovanjem javnosti u čitavom procesu
Vijesti / Politika | 26. 02. 2018. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparentnost rada većine županijskih skupština je ''prihvatljiva, sa dosta prostora za poboljšanja'', navodi se u priopćenju Centra civilnih inicijativa (CCI).

To znači, kako navode, da je omogućen slobodan pristup javnosti (uz prethodnu najavu) skupštinskim zasjedanjima i neke osnovne informacije o skupštini i njenom radu, ali da postoje i različiti nedostaci, u kontekstu transparentnosti.

Izuzetak od ove generalne ocjene prihvatljivosti su Skupština SBŽ, koja je jedina županijska institucija vlasti koja je i u 2018. godinu ušla bez službene web stranice i Skupština ZHŽ koja ima web stranicu, ali na njoj nema ni neke elementarne podatke, pa čak ni informacije o zastupnicima aktualnog saziva Skupštine.

''Ove dvije skupštine, uz Skupštinu HNŽ, su i jedine koje nemaju redovan prijenos svojih sjednica ili na drugi način dostupan snimak. Ni jedna skupština nema, na svojoj web stranici, objavljene podatke o primanjima svojih zastupnika. Većina nema funkcionalan elektronski sustav kontrole nazočnosti i registriranja pojedinačnog glasovanja zastupnika Zapisnike sa sjednica skupštine i njenih radnih tijela, kao ni odgovore na zastušnička pitanja, većina županijskih skupština ne objavljuje na svojoj web stranici'', navodi CCi u priopćenju, dodajući da većina na svojoj web stranici nema mogućnost preuzimanja, u elektronskom obliku, materijala koji su razmatrani i usvojeni.

''Poseban problem je donošenja proračuna na netransparentan način, uz ignoriranje potrebe za sudjelovanjem javnosti u čitavom procesu, odnosno bez organiziranja javnih rasprava u kojim bi se interesnim grupama, sindikatima, NVO, građanima kao pojedincima, omogućilo da iskažu svoje mišljenje i daju prijedloge, u vezi sa sadržajem Proračuna. Pri donošenju proračuna za 2017. godinu, u 6 županija – PŽ, ZDŽ, SBŽ, HNŽ, ZHŽ i HBŽ – procedura donošenja obavljena je bez sudjelovanja javnosti. A od osam županija u kojima je proračun za 2018. donesen na vrijeme, prije kraja 2017., samo su u dvije županije – TŽ i ŽS – tim povodom, organizirale javne rasprave'', navodi CCI u izvještaju.

Dodaju da isti problem kao s proračunima, samo mnogo rašireniji, je i sa programima rada.
Iako većina poslovnika sadrži obaveze da se u izradu programa rada uključuju građani i udruženja građana, ta se odredba uglavnom zaobilazi, a prijedlozi takve vrste ignoriraju.

''Kao u primjeru reagiranja rukovodstva Skupštine TŽ na prijedloge CCI-a, u procesu donošenja Programa rada Skupštine za 2017. godinu, koji ne samo da su odbijeni bez obrazloženja, nego je predstavniku CCI-a uskraćena mogućnost da se obrati Skupštini i obrazloži podnesene prijedloge. Još jedan ozbiljan nedostatak, u kontekstu transparentnosti, je nepostojanje, na web stranicama skupština, sveobuhvatnih podataka o javnim raspravama. Nema ni liste ni elektronskih verzija nacrta propisa, o kojima će se tijekom godine voditi javna rasprava, a ni elementarnih uputa na koji način se javnost može uključiti u kreiranje propisa. Ne objavljuju se ni programi javnih rasprava, niti informacije o statusu sugestija iznesenih tijekom javnih rasprava'', navode iz CCI, odakle preporučuju povećanje transparentnosti rada županijskih skupština. Sve značajne dokumente i odluke treba donositi na transparentan način, uz javnu raspravu i uvažavanje mišljenja javnosti.

CCI savjetuje i povećanje obujma i učestalosti ažuriranja informacija na službenim web stranicama institucija. Te predlaže da se uvede sustav elektronske evidencije prisutnosti i glasovanja poslanika i time rad zastupnika učiniti odgovornijim i transparentnijim.

Kopirati
Drag cursor here to close